جلسه تبادل نظر حرفه ای
به نظرم کلمهی طوفان فکری ترجمهی خوبی نیست و ما بجاش از “تبادل نظر حرفهای” استفاده میکنیم. ضروریه که جلسه تبادل نظر حرفهای به خوبی اداره بشه، در غیر این صورت میتونه یک فاجعه کامل و اتلاف وقت باشد.
در اینجا چند نکته عالی برای انجام یک جلسه تبادل نظر حرفهای را ارائه می کنیم:
• با بیان مساله شروع کنید و آن را برای همه کاملا روشن کنید.
هدف از جلسهی تبادل نظر حرفهای شما یافتن ایدههایی است که میتونن منجر به رسیدن به راه حل مشکل شوند. در این مورد که ما به دنبال ایدههایی برای نوآوری در مدل کسب و کار هستیم، بیان مساله شما باید در مورد نیازها و خواستههای مشتری باشد.
• متمرکز بمانید! جلسه تبادل نظر حرفهای را در جهت درست حفظ کنید.
• اگر بحث از مسیر پیشنهادی خودش منحرف شد، باید مکث کنید، به عقب برگردید و توجه اعضای تیم را به بیان مساله معطوف کنید.
• مطمئن بشید که قوانین تبادل نظر حرفهای را برای همه روشن کردید و در طول جلسه کامل اجرا میکنید.
در اینجا چند قانون کلی برای جلسات تبادل نظر حرفهای ارائه میکنیم که میتونید پیاده کنید:
1. نقد و بررسی را آزاد بگذارید
2. در آنِ واحد فقط روی یک موضوع کار کنید
3. در این مرحله کمّیت مهمّه
4. تا جایی که ممکن است بصری باشید
5. ایدههای خارج از چارچوب را تشویق کنید
نکته: همیشه از یادداشتهای چسبان (استیکی نوت) استفاده کنید و روی آنها بنویسید. به این ترتیب شما میتونید به راحتی ایدههاتون رو از روی بوم جابجا کنید و یا حتی در صورت لزوم حذف کنید.
مرحله 4: انتخاب معیار
حالا که جلسه تبادل نظر حرفهای شما تمام شده است، باید ایدههای زیادی داشته باشید. داشتن ایدههای زیاد ممکن است گیج کننده باشد به همین دلیل است که گام بعدی اولویت بندی آنها با استفاده از معیارهای مهم است.. این یکی از مهمتزی بخشهاییست که در روند هک رشد به کارتون میاد.
نگرانی اصلی شما باید در مورد بدست آوردن مهمترین معیارهای اولویتبندی ایده های مدل کسب و کار شما باشه.
قاعده کلی در تعریف معیار انتخاب چند ایده قابل کنترله که مربوط به زمینه کسب و کار شما باشند. سپس بسته به هدف شما، میتونید عواملی مثل زمان تحویل و اتمام، بازگشت هزینه، مزایای رقابتی، و غیره را انتخاب کنید.
کاملا ضروری است تا عواملی را در نظر بگیرید که ممکنه مشتریان شما برای پذیرش راحت مدل کسب و کار جدید شما در مقابلش جبهه بگیرند
مرحله 5: نمونهسازی
حالا که شما چند ایده را انتخاب کردید، وقتش که عمیقتر به مسئله نگاه کنید. از آنجایی که معیارهای خودتون رو در مرحله قبلی تعریف کرده بودید، و مدلهای کسب و کار را فهرست کردید، می-تونید تعداد ایدههای مدل کسب و کار را به حداقل 3 و حداکثر 5 مدل کسب و کار بالقوه کاهش بدید.
مدل کسب و کار را برای هر ایدهی انتخابی آماده کنید و آنها را شروع کنید. مهمّه که حداقل بدونید که این مدلهای کسب و کار چه شکلی هستند.
این جایی است که میتونید انتخاب کنید بر کدام نوآوری مدل کسب و کار باید تمرکز کنید. این مدل کسب و کار رو میتونید بعدآ با تکنیکهای هک رشد گسترس بدید.
تکنیک 3: تفکر بصری
وقتی که خاطراتم را به یاد میآرم که مجبور بودم زمان زیادی را صرف نوشتن یک مدل کسب و کار طولانی با استفاده از قالب شرکت تهیه کنم، تنها واژهای که به ذهنم میرسه توصیفش کنم کلمهی “خسته کننده و فرسایشی” است.
مطمئنم که با من موافق هستید که روش سنتی نوشتن مدل کسب و کار واقعا کارآمد نبود.
برای صرفهجویی در وقت و دستیابی سریعتر به نتایج، به ویژه هنگام استفاده از بوم مدل کسب و کار، لازمه که تا حد امکان آن را بصری کنید.
برای انجام این کار، باید از تکنیکهای تفکر بصری و تفکر خلاق استفاده کنید که به شما این امکان را میده که به راحتی اهداف مختلفی را به شیوه بصری مورد بحث قرار بدید.
میدونید که مدل کسب و کار شما بیش از یک جنبه برای بررسی دارد و پیچیدگی مدل کسب و کار و روابط بین 9 بلوک اجتناب ناپذیر است
تعجب میکنید که چرا خیلی وقتها کارآفرینهایی که شکست میخورن به خاطر عدم مهارتهای تجسمی به دام اطلاعات و ایدهها میافتن. به همین خاطر استفاده از ابزارهای تفکر بصری مانند تصاویر، طرحها، نمودارها و یادداشتهای چسبان به شما کمک می¬کنه تا در کمترین زمان، مدل کسب و کار خود را با تفکر خلاق طراحی کنید و با استراتژیهای هک رشد گسترش بدید.
اجازه بدهید چند تکنیک فوقالعاده شگفتا گیز را با شما مطرح کنم
تفکر بصری اجازه میده که مدل کسب و کار خودتون را ساده ایجاد کنید،
بحثهای واضحتری داشته باشید و در مسیر پیشرفت خود تغییراتی را ایجاد کنید.
استفاده از تکنیکهای تفکر بصری در طراحی مدل کسب و کار جدید و ایجاد تغییرات در مدل موجود به خوبی جواب میده.
امروزه، کارآفرینان و صاحبان کسب و کار بر ابزارهایی مانند مایکروسافت اکسل و نرمافزارهای مشابه برای بحث در مورد چالشها، برنامهها و گزارشهای خود متکی هستند. راستش اینها واجبه امّا این خندهداره چون ابزارهای بصری مانند نمودارها، گرافها، دیاگرامها و غیره به ندرت برای مورد بحث قرار دادن ایدهها، بررسی فرصتها و تعریف مسائل کاری مورد استفاده قرار میگیرن.
در این مرحله، شما را به فرایند تعریف، بحث و تغییر مدلهای کسب و کار تشویق میکنم و به شما کمک میکنیم متوجه باشید که تفکر بصری چطور میتونه استفاده از تکنیکها هک رشد زا در کسب و کار شما ساده تر کنه.
بصریسازی با یادداشتهای چسبان.

از آنجا که نمیتوانید (یعنی بهتزه که این کار رو نکنید) روی مدل کسب و کار خودتون با قلم چیزی بنویسید، به ابزاری نیاز دارید که بتونید ایدههای خودتون را روی اون طراحی کنید و به هر جا ببرید.
یادداشتهای چسبان مهمترین و ضروریترین ابزار در هنگام طراحی بوم مدل کسب و کار شماست. داشتن یادداشتهای چسبان در بحث مدل کسب و کار، تفکر خلاق، ایدهپردازی و هک رشد ضروریه چون به ندرت اتفاق میافته که همه بلافاصله بر سر یک موضوع به توافق برسند.
هنگامی که با استفاده از اونها ایدهپردازی رو تمرین میکنید، یادداشت¬ای چسبنده دیگه فقط یک تکه کاغذ نیستند بلکه نشاندهنده بلوکی از مدل کسب و کار هستند و تبدیل به برداری برای بحث استراتژیک میشوند.
در اینجا یک راهنمای 3 مرحلهای برای استفاده از یادداشتهای چسبنده در بحثهای اکتشافی ارائه میکنیم:
از ماژیک استفاده کنید چون از نوشتن جزئیات جلوگیری میکنه؛ همچنین خواندن مطالب را برای دیگران آسونتر میکنه
• فقط یک عنصر را در یک یادداشت چسبان بنویسید
• مقاله ننویسید؛ چند کلمه در هر یادداشت کافی است تا نقاط مهم رو منعکس کنه.
بصریسازی با نقاشی و طراحی
تقریباً همه بر این امر واقف اند که نقاشی از کلمات قویتره چرا که از طریق اشکال و طرحها میتونید پیام را بلافاصله با تصاویر منتقل کنید.
بجز زمانی که نیاز به آنالیز دازیم، یکی از دلایلی که بسیاری از مدیران و کارآفرینان زمان خود را در کار با برنامههایی مثل اِکسل هدر میدهند این واقعیته که در قدرت نقاشی، طراحی و تفکر خلاق رو یاد نگرفتند.
باور کنید که شگفتزده خواهید شد اگر متوجه بشید که یک طراحی ساده میتونه ایدههایی را بیان کنه که بدون استفاده از نقاشی کلمات فراوانی برای بیان آن لازم بود.
بگذارید چند مثال برای شما بزنم:
• چهرهای خندان را تصور کنید،
احساسات واقعی را منتقل میکند؟